Brive logo
Η πλατφόρμα
image/svg+xml
Ανακάλυψε τις επαγγελματικές κλίσεις σου ανάμεσα σε 270 εξειδικεύσεις
Δες πόσο ταιριάζεις με χιλιάδες προγράμματα σε όλον τον κόσμο
Κλείσε online ραντεβού, για να λάβεις βοήθεια στην αίτησή σου
Κάνε online αίτηση σε πανεπιστήμια όλου του κόσμου μέσα από την ίδια πλατφόρμα
Στηρίζουμε κάθε βήμα σου, με στόχο την εισαγωγή σου σε μία από τις top επιλογές σου
Συγκέντρωσε πόντους και κέρδισε cashback κάνοντας την αίτησή σου μέσω Brive
Αναζήτηση
Αρχική
image/svg+xml
Blog
image/svg+xml
Αιτήσεις σπουδών
image/svg+xml
Personal Statement για Master - Παράδειγμα στα ελληνικά
Οδηγίες & tips για ένα άψογο Personal Statement! | Brive

Personal Statement για Master - Παράδειγμα στα ελληνικά

Newsletter
Νέα & tips σχετικά με τις σπουδές και την καριέρα σου!

Τι είναι το Personal Statement; Αν έπρεπε να μεταφράσουμε τον όρο, θα λέγαμε ότι πρόκειται για μία «Αυτοπεριγραφική Έκθεση» - μια έκθεση, δηλαδή, στην οποία περιγράφουμε τον εαυτό μας! Αποτελεί ένα άκρως σημαντικό κομμάτι της αίτησης σπουδών σου, καθώς με αυτό μπορείς να αναδείξεις όλους τους λόγους, όπως είναι τα προσόντα, οι φιλοδοξίες και η εμπειρία σου, για τους οποίους είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της επιλογής σου.

Αναρωτιέσαι, λοιπόν, πώς θα συντάξεις το τέλειο Personal Statement, το οποίο θα σου ξεκλειδώσει την πόρτα των σπουδών που ονειρεύεσαι; Παρακάτω, συγκεντρώσαμε τα πιο χρήσιμα tips, τα dos & don’ts, καθώς και έναν αναλυτικό οδηγό για τη δομή και το περιεχόμενο της ιδανικής για εσένα αυτοπεριγραφικής έκθεσης (personal statement).

Πριν ξεκινήσουμε, όμως, κάνε το τεστ Συμβατότητας του Brive και βρες τις σπουδές που σου ταιριάζουν μέσα σε 1 λεπτό!

Personal Statement: Μία αμιγώς προσωπική υπόθεση!

Προτού αρχίσεις τη συγγραφή του Personal Statement σου, πρέπει να εστιάσεις στο γεγονός ότι κανείς δε σε γνωρίζει καλύτερα από… εσένα! Επομένως, το Personal Statement είναι η δική σου ευκαιρία, ώστε να εμβαθύνεις στα skills και στα χαρακτηριστικά σου και να καταγράψεις γιατί και πώς ξεχωρίζεις από τους υπόλοιπους υποψηφίους που θα αιτηθούν στο ίδιο πρόγραμμα.

Να θυμάσαι ότι έχεις στη διάθεσή σου περίπου 40 σειρές και 4.000 χαρακτήρες, για να προβάλεις τη μοναδικότητά σου - με το μέγεθος, φυσικά, να διαφοροποιείται ανάλογα με τη χώρα και το ίδρυμα στο οποίο σκοπεύεις να υποβάλεις την αίτησή σου. Εμπιστέψου, λοιπόν, τον εαυτό σου και ξεκίνα!

Αν θέλεις να κάνεις μεταπτυχιακό με μειωμένο κόστος και να αποκτήσεις άμεσα την εξειδίκευση που σε ενδιαφέρει, αξίζει να λάβεις υπόψη και τα μεταπτυχιακά ενός έτους.

"Υποδειγμα" Personal Statement: Μερικά tips & tricks…

  1. Πάρε ένα φύλλο χαρτί και γέμισέ το με όλες τις λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό και σχετίζονται με εσένα, τα ενδιαφέροντά σου, τα όνειρά σου, τα προσόντα σου, τα χόμπι σου, την εμπειρία σου, καθώς και τα κίνητρα που σε ωθούν να συντάξεις το Personal Statement για μεταπτυχιακό.
  2. Παράλληλα, σκέψου όλα εκείνα τα θετικά γνωρίσματα της προσωπικότητάς σου που σε καθιστούν μοναδικό ή μοναδική. Εάν δυσκολεύεσαι, μπορείς να πάρεις τη βοήθεια των κοντινών σου ανθρώπων. Συμβουλεύσου τους γονείς και τους φίλους σου και ίσως αυτά που θα ακούσεις να σε κάνουν να εκπλαγείς!
  3. Διάβασε προσεκτικά την περιγραφή του προγράμματος στο οποίο θέλεις να αιτηθείς. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσεις να «απομονώσεις» τα προσόντα, τις δεξιότητες ή και την εμπειρία που απαιτούνται για τη φοίτηση σε αυτό, ώστε να τα αξιοποιήσεις αργότερα στην έκθεσή σου.
  4. Στο personal statement σου, προσπάθησε να καταστήσεις σαφές ότι έχεις κατανοήσει πλήρως με τι ασχολείται το εκάστοτε πρόγραμμα σπουδών και για ποιον λόγο ταιριάζει στις γνώσεις και στις δεξιότητές σου.
  5. Κάνε ξεκάθαρη τη σύνδεση μεταξύ των δικών σου προσόντων, χαρακτηριστικών, κινήτρων, φιλοδοξιών και της φύσης, του αντικειμένου και των προοπτικών που προσφέρει το πρόγραμμα. Εδώ, μπορείς να γίνεις ακόμη πιο συγκεκριμένος, κάνοντας αναφορά στα skills σου σε επιμέρους μαθήματα κ.λπ..
  6. Θυμήσου να αναφέρεις τι ήταν, εν τέλει, εκείνο που πυροδότησε το ενδιαφέρον σου ή επισφράγισε την απόφασή σου για την παρακολούθηση του εν λόγω προγράμματος. Διάβασες κάποιο σχετικό άρθρο; Άκουσες κάποια ομιλία/διάλεξη; Σε ενέπνευσε κάποιο πρόσωπο;
  7. Φρόντισε το personal summary σου να φανερώνει ένα άτομο ενθουσιώδες και με θετική σκέψη - όχι, όμως, αλαζονική διάθεση.
  8. Απόφυγε τις υπερβολικά «στολισμένες» προτάσεις. Ο απλός λόγος είναι πάντα κι ο πιο αποτελεσματικός!

Τα μεγάλα ΟΧΙ σε ένα Personal Statement!

  1. Μην μπεις στον πειρασμό να αντιγράψεις ή να αγοράσεις ένα Personal Statement που θεωρείς «πετυχημένο» ή ακόμη και να δώσεις το δικό σου σε κάποιον άλλον! Όλα τα personal statements ελέγχονται για πιθανές ομοιότητες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά την προσφορά θέσης στο πρόγραμμα. Άλλωστε, σε κανέναν δεν αρέσουν οι “copycats”…
  2. Μην το αφήσεις για την τελευταία στιγμή. Θα είναι πρόχειρο και - το χειρότερο - θα φαίνεται πρόχειρο!
  3. Μη μείνεις στο πρώτο κείμενο που θα γράψεις. Διάβασέ το και γράψε το ξανά και ξανά, πολλές φορές, μέχρι το αποτέλεσμα να είναι αυτό που σε ικανοποιεί απόλυτα!
  4. Μην αφήσεις πιθανά γραμματικά ή/και εκφραστικά λάθη να χαλάσουν την εικόνα όσων έγραψες. Έλεγξέ το σχολαστικά - και όχι μόνο μία φορά!
  5. Μην υπερβάλεις σε αυτά που θα γράψεις για τον εαυτό σου. Όπως προαναφέραμε, άλλο ενθουσιώδης και άλλο αλαζόνας και υπερβολικός!

Οδηγός σύνταξης Personal Statement με παραδείγματα

Τίτλος:
Ονοματεπώνυμο - Personal Statement

(π.χ. “Maria Papadakis - Personal Statement)

1η Παράγραφος
Μετάδωσε αμέσως τον ενθουσιασμό σου, παραθέτοντας γιατί ακριβώς επέλεξες τον συγκεκριμένο τομέα σπουδών (π.χ. Business, Arts, Economics κ.λπ.). Η αρχή του Personal Statement είναι η ευκαιρία σου να δείξεις ότι γνωρίζεις άριστα πού αιτείσαι και γιατί!

Συνέχισε με αναφορές όπως: Τι σε οδήγησε σ’ αυτή την επιλογή; Πώς έμαθες για το εν λόγω πρόγραμμα (διαλέξεις, άρθρα ή πρόσωπα που σε ενέπνευσαν); Τι είναι αυτό που σου αρέσει σε αυτόν τον τομέα και τι παραπάνω θα ήθελες να μάθεις;

Προσοχή! Προσπάθησε να χρησιμοποιείς πρωτότυπο λεξιλόγιο κι όχι κλισέ φράσεις όπως “I’m applying for this course because ….”, “For as long as I can remember…”, “From a young age…”.

2η Παράγραφος
Εδώ, θα πρέπει να απαντήσεις σε νοητά ερωτήματα όπως: Γιατί θέλεις να φοιτήσεις στο εν λόγω πρόγραμμα/Πανεπιστήμιο; Γιατί επέλεξες τη συγκεκριμένη χώρα για σπουδές;

Μερικές ιδέες για αυτήν την παράγραφο θα μπορούσαν να είναι η φήμη του προγράμματος ή του Πανεπιστημίου, η έρευνα και τα projects που εκπονούνται εκεί, ένα μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του οποίου το έργο θαυμάζεις, τα δίκτυα επαφών, οι εγκαταστάσεις, η τοποθεσία, η δυνατότητα γνωριμιών με ανθρώπους από όλον τον κόσμο κ.ά..

3η Παράγραφος
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να συστήσεις καλύτερα τον εαυτό σου! Γιατί να επιλέξουν εσένα ανάμεσα σε τόσους υποψηφίους; Πώς μπορείς εσύ να συνεισφέρεις συμμετέχοντας στο πρόγραμμα; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου που συνθέτουν ένα ελκυστικό - ή και μοναδικό - προφίλ σπουδαστή;

Εδώ, μπορείς να εξηγήσεις τα ακαδημαϊκά σου ενδιαφέροντα, πώς μπορείς να εξισορροπείς με επιτυχία τη μελέτη με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου, τις δραστηριότητες σχετικές με το πρόγραμμα στις οποίες έχεις συμμετάσχει (εργασίες, σύλλογοι κ.ά.), πιθανούς υψηλούς βαθμούς, υψηλό επίπεδο γνώσης ξένων γλωσσών και, κυρίως, των Αγγλικών, άλλες δεξιότητες (π.χ. σε Η/Υ ή στο θέατρο), βραβεία, υποτροφίες κ.λπ..

Παράλληλα, αξίζει να κάνεις αναφορά και σε άλλα δυνατά σημεία σου, όπως σε επικοινωνιακές δεξιότητες, leadership, writing skills, γνώση μουσικού οργάνου, κριτική ικανότητα, ιδιαίτερα χόμπι, ακρίβεια κ.ά..

4η Παράγραφος
Ποια είναι τα σχέδιά σου; Πώς η φοίτηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα σε βοηθήσει να τα εκπληρώσεις; Πώς, μετά την αποφοίτησή σου, θα έχεις προετοιμαστεί για την καριέρα των ονείρων σου; Τι ερευνητικές ή πρακτικές εφαρμογές έχει αυτό το πρόγραμμα μεταγενέστερα; Όλα αυτά καλείσαι να αναπτύξεις στην προτελευταία παράγραφο της έκθεσής σου!

5η Παράγραφος – Επίλογος
Κλείσε το Personal Statement γράφοντας για το μέλλον! Είναι ο πιο αισιόδοξος επίλογος και αποδεικνύει στους αναγνώστες όχι μόνο ότι διαθέτεις στόχους και φιλοδοξίες, αλλά και ότι έχεις κάνει την καταλληλότερη επιλογή προγράμματος σπουδών.

Βρες τις ιδανικές σπουδές σε 1 λεπτό!
Ανακάλυψε τα προγράμματα που σου ταιριάζουν καλύτερα και κάνε αίτηση online στο πανεπιστήμιο του εξωτερικού που σε ενδιαφέρει!

Το Personal Statement σου είσαι εσύ!

Παρότι το Personal Statement ενδέχεται να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο ορισμένες φορές, δεν παύει να συνιστά ένα απόλυτα «προσωπικό» εγχείρημα. Αφέσου σε κάθε στάδιο της «μαγικής» αυτής έκθεσης με θέμα τον εαυτό σου και αποτύπωσε στο χαρτί όλα εκείνα τα ξεχωριστά συστατικά που συνθέτουν… εσένα! Έτσι, θα ξεκινήσεις τις σπουδές σου στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα!

Σε ενδιαφέρουν άρθρα σαν το παραπάνω;

Εάν θέλεις να λαμβάνεις στο inbox σου Χρήσιμες Συμβουλές σχετικά με τις Σπουδές και την Καριέρα σου, συμπλήρωσε το email σου παρακάτω!
Δέχομαι να λαμβάνω νέα και συναινώ το Brive να διαχειρίζεται τα στοιχεία μου με ασφάλεια, όπως ορίζει η Πολιτική Απορρήτου.
Κατηγορία:
Αιτήσεις σπουδών
Κοινοποίηση: