Συχνές ερωτήσεις & απαντήσεις

Γιατί να σπουδάσω στο εξωτερικό;

Οι σπουδές στο εξωτερικό δεν προσφέρουν, απλώς, μία μοναδική εμπειρία ζωής, αλλά παρουσιάζουν, παράλληλα, μία σειρά από πλεονεκτήματα!

Για παράδειγμα, η διάρκεια των προγραμμάτων του εξωτερικού είναι, συνήθως, μικρότερη σε σύγκριση με αυτή των προγραμμάτων στην Ελλάδα. Επίσης, η μεθοδολογία διδασκαλίας στο εξωτερικό εστιάζει εξίσου μεταξύ θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης. Τέλος, τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού διαθέτουν σύγχρονες υποδομές, προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμένο και ένα εκτεταμένο δίκτυο διασυνδέσεων και συνεργατών, παρέχοντας ένα άριστο επίπεδο σπουδών και, ταυτόχρονα, εντυπωσιακές προοπτικές καριέρας.

Τι έγγραφα πρέπει να διαθέτω, ώστε να σπουδάσω στο εξωτερικό;

Καθώς τα περισσότερα Πανεπιστήμια του εξωτερικού ζητούν, συνήθως, τα ίδια ή παρόμοια έγγραφα ως απαραίτητα δικαιολογητικά (επισήμως μεταφρασμένα στα Αγγλικά), σας παρουσιάζουμε, ενδεικτικά, ορισμένα από αυτά:

Προπτυχιακές Σπουδές
Απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή αντίστοιχο
Πιστοποίηση Αγγλικών ή της γλώσσας στην οποία διδάσκεται το πρόγραμμα
Personal Statement
Συστατικές Επιστολές
CV (σε συγκεκριμένες περιπτώσεις)
Portfolio (σε συγκεκριμένες περιπτώσεις)

Μεταπτυχιακές Σπουδές
Πτυχίο Πανεπιστημίου η αντίστοιχο
Πιστοποίηση Αγγλικών ή της γλώσσας στην οποία διδάσκεται το πρόγραμμα
Personal Statement
Συστατικές Επιστολές
CV
Portfolio (σε συγκεκριμένες περιπτώσεις)
Extra qualification (GMAT/GRE)

Σε πόσα πανεπιστήμια μπορώ να κάνω αίτηση σπουδών;

Πέρα από τη Μεγάλη Βρετανία, όπου υπάρχει ο περιορισμός των πέντε αιτήσεων σε προπτυχιακό επίπεδο σπουδών, στις υπόλοιπες χώρες έχεις τη δυνατότητα να κάνεις πολλαπλές αιτήσεις, σε όσα εκπαιδευτικά προγράμματα επιθυμείς.

Σε κάθε περίπτωση, οι σύμβουλοι του Brive σε κατευθύνουν στις πιο συμβατές με εσένα επιλογές σπουδών, ώστε να υποβάλεις αίτηση μόνο στα προγράμματα που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντά σου και ανταποκρίνονται στα προσόντα σου.

Μέχρι πότε μπορώ να κάνω υποβολή της αίτησής μου;

Ανάλογα με τη χώρα και το Πανεπιστήμιο της επιλογής σου!

Ενδεικτικά, στη Μεγάλη Βρετανία, η πρώτη προθεσμία για κατάθεση αίτησης σε προπτυχιακό επίπεδο είναι στα μέσα Ιανουαρίου (15/1). Ωστόσο, μπορείς να κάνεις κι αργότερα την αίτησή σου, έως και την καλοκαιρινή περίοδο (clearing), εφόσον υπάρχουν ακόμη ανοιχτές θέσεις στο πρόγραμμα για το οποίο ενδιαφέρεσαι.

Στοχεύοντας στην επιτυχία σου, φροντίζουμε να σου παρέχουμε την κατάλληλη πληροφόρηση και συμβουλευτική, ώστε να ολοκληρώνεις, πάντοτε, όλες τις διαδικασίες υποβολής της αίτησής σου μέσα στις αντίστοιχες προθεσμίες.

Τι γίνεται με τη διαμονή μου στο εξωτερικό;

Τα περισσότερα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, αν όχι όλα, διαθέτουν ιδιόκτητες εστίες για τους φοιτητές τους. Όσοι υποψήφιοι καταλήξουν εγκαίρως στο Πανεπιστήμιο στο οποίο επιθυμούν να σπουδάσουν και πληρούν τα κριτήρια εισαγωγής μπορούν να προχωρήσουν και στην αίτηση διαμονής τους.

Από την άλλη, εάν ο υποψήφιος δεν επιλέξει εγκαίρως Πανεπιστήμιο, διαθέτει την εναλλακτική ιδιωτικής εστίας ή διαμερίσματος. Οι εστίες, συνήθως, προσφέρουν συμβόλαια 9μηνης διάρκειας, καλύπτοντας και τους σχετικούς λογαριασμούς, σε αντίθεση με τα διαμερίσματα, τα οποία προσφέρουν συμβόλαια 12μηνης διάρκειας και καλούν τον σπουδαστή να αναλάβει μόνος του τις υποχρεώσεις πληρωμής λογαριασμών κ.λπ..

Έχε υπόψη σου ότι τα περισσότερα Πανεπιστήμια θέτουν σε προτεραιότητα την παροχή των εστιών τους στους πρωτοετείς φοιτητές, με σκοπό την κοινωνικοποίηση και την ασφάλειά τους. Στο Brive, σου προτείνουμε την κράτηση εστίας, είτε του Πανεπιστημίου είτε ιδιωτικής, για το πρώτο έτος, ενώ, παράλληλα, σε βοηθούμε στην εύρεση διαμερίσματος, εφόσον το επιθυμείς.

Τι ισχύει για τις Υποτροφίες και τα Φοιτητικά Δάνεια;

Πολλά Πανεπιστήμια προσφέρουν υποτροφίες στους φοιτητές τους, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Αφού, λοιπόν, επιλέξεις το Πανεπιστήμιο στο οποίο επιθυμείς να σπουδάσεις, σε ενημερώνουμε για την ύπαρξη ενδεχόμενων υποτροφιών και σε κατευθύνουμε αναλόγως, εφόσον πληροίς τις αντίστοιχες προϋποθέσεις.

Όσον αφορά τα φοιτητικά δάνεια, όλοι οι ευρωπαίοι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα λήψης Κρατικού Φοιτητικού Δανείου στη Μεγάλη Βρετανία για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21. Ειδικότερα, για προπτυχιακές σπουδές, το δάνειο καλύπτει τα δίδακτρα εξ ολοκλήρου και κατατίθεται απευθείας στο Πανεπιστήμιο, μετά την αίτηση του υποψηφίου. Από την άλλη, για μεταπτυχιακές σπουδές, ο υποψήφιος λαμβάνει στον τραπεζικό λογαριασμό του χρηματικό ποσό έως £10.609, το οποίο διαχειρίζεται ο ίδιος για την πληρωμή των διδάκτρων ή και του κόστους ζωής του.

Στο Brive, αναλαμβάνουμε δωρεάν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη λήψη του φοιτητικού δανείου σου!

Σε ποια χώρα να παρακολουθήσω προπαρασκευαστικό έτος (Foundation);

Είτε εδώ είτε οπουδήποτε στο εξωτερικό επιθυμείς!

Το Brive συνεργάζεται με κορυφαία εκπαιδευτικά κέντρα της Ελλάδας, τα οποία προσφέρουν προπαρασκευαστικά έτη για την εισαγωγή σου σε κάποιο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Παράλληλα, προσφέρει και απευθείας εισαγωγή σε Foundation Year Πανεπιστημίων του εξωτερικού ή και του Πανεπιστημίου στο οποίο επιθυμείς να συνεχίσεις τις σπουδές του, εφόσον φυσικά αυτό διατίθεται.

Να θυμάσαι ότι ένα προπαρασκευαστικό έτος δεν απαιτεί πολλές ώρες παρακολούθησης, αφήνοντάς σου ελεύθερο χρόνο και περισσότερα περιθώρια προσαρμογής σε μία ξένη χώρα. Επίσης, σε μυεί καλύτερα στο εκάστοτε εκπαιδευτικό σύστημα, εντρυφώντας, παράλληλα, στην αντίστοιχη γλώσσα και μεθόδους διδασκαλίας.

Πώς αναγνωρίζονται στην Ελλάδα οι σπουδές μου στο εξωτερικό;

Εάν θέλεις να αναγνωρίσεις κάποιον τίτλο σπουδών σου από Πανεπιστήμιο του εξωτερικού στην Ελλάδα, καλείσαι να προγραμματίσεις ένα ραντεβού με τον ΔΟΑΤΑΠ.

Ανάλογα με τον κλάδο σου, η διαδικασία αυτή ενδέχεται να είναι υποχρεωτική – για παράδειγμα, στις Νομικές Επιστήμες. Ακόμη, ενδέχεται να σου ζητηθεί η συμμετοχή σε εξετάσεις για ορισμένα μαθήματα, τα οποία ίσως δε διδάχθηκες κατά τη διάρκεια των σπουδών σου.

Σε κάθε περίπτωση, προτού καταλήξεις σε ένα συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, σε παροτρύνουμε να επικοινωνήσεις με τον ΔΟΑΤΑΠ, ώστε να επιβεβαιώσεις ότι αυτό βρίσκεται στη λίστα των Πανεπιστημίων που αναγνωρίζονται.

Σου έμειναν κι άλλες απορίες;

Αποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου Αποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου